OM PSYKISK VOLD

PSYKISK VOLD SKADER SELVVÆRDET

 

Psykisk vold i parforhold er et både udbredt og overset problem, fordi der ikke er nogen blå mærker, brækkede ribben eller solbriller, der skal dække over skaderne. Skaderne findes inderst inde i sjælen hos den kvinde, der til daglig lever i utryghed med endeløs kritik, en mur af tavshed, mobning, indebrændt vrede og trusler fra partnerens side.

 

Den psykiske vold er nedbrydende, fordi den voldsudsatte kvindes selvværd bliver påvirket af partnerens vedvarende kritik, så hun gradvist mister troen på sig selv. I praksis betyder det, at partnerens kritik, kulde, afvisning og trusler i sidste ende smadrer den voldsudsattes selvværd og handlekraft. Derved bliver livsglæden og troen på fremtiden gradvist nedbrudt.

 

Ofte er den voldsudsatte kvinde slet ikke opmærksom på, at hun lever i et psykisk voldeligt parforhold. Derfor vender hun partnerens kritik mod sig selv og slår faktisk sig selv oven i hovedet: ”Hvis jeg bare gjorde mig lidt mere umage”, ”Jeg er nok slet ikke værd at elske”, ”Jeg er virkelig en skuffelse for alle”, ”Jeg er selv ude om, at han behandler mig så dårligt”. ”Jeg fortjener ikke bedre”.

 

Det kan ikke undre nogen, at tanker af den art, som kører i ring, kan føre til alvorlige diagnoser som stress, angst og depression – og i sidste ende måske endda misbrug.

 

Kvinden i et psykisk voldeligt forhold lever ofte med en rosenrød drøm om, at alt bliver bedre med tiden, hvis hun blot er i stand til at tage sig sammen og leve op til partnerens forventninger.

 

Det overraskende ved den psykiske vold er, at selv ressourcestærke kvinder med en flot villa på Strandvejen kan leve i et inferno bag hjemmets fire vægge. Det er nærliggende at tænke, at den psykisk vold trods alt ikke er så slem som den fysiske. Det er imidlertid ikke tilfældet. Kvinder, der er udsat for fysisk vold ved ofte godt, at de er udsat for overgreb. Sådan er det ikke i samme grad med den psykiske vold.

 

Undersøgelser viser, at den psykiske vold i parforholdet bliver optrappet over tid, således at volden meget vel kan resultere i andre former for vold – herunder økonomisk, fysisk og material vold.

 

Alt for mange kvinder har fået sjælen nedbrudt af en charmerende mand - som måske endda går rundt i et Hugo Boss-jakkesæt med en flot titel på visitkortet - fordi han systematisk har kritiseret hende. Han har overbevist hende om, at hun ikke fortjener bedre...

 

At hun ikke er noget værd.

 

Køb bogen 'Elsker du en tyran?' >>

Følg 'Psykisk vold' på Facebook >>

 

 

 

POWERKVINDERNE - POWERPRESS 2016 © All Rights Reserved